about the project

The park provides a mix of spaces that vary in size to create a more human scale environment that are welcoming, safe and attractive for a variety of uses and programs. The open space is a restoration of the flood-prone “washes” of Boulder Creek that includes native planting and dynamic topography that aim to diversify habitat, improve safety within the 100-year floodplain. The new park provides for a rich set of experiences in connection with the creek where children can play and view the wonderful views of the foothills along the shaded paths. Extensive outreach improvements links downtown with the University through a new signature bridge.

The previous condition consisted of steep and degraded embankment, lack of visibility, safety concerns, refresh mature urban canopy, diversify a lawn dominated space planting palette focusing on a dynamic set of riparian and upland native communities.